andreanz.blogg.se

A Very Kiwi Christmas
Juldagen var det dags för min värdfamilj att kavla upp ärmarna för att göra i ordning sitt julbord! Vi kunde då njuta av att inte ha några uppgifter. Istället fick vi se Molly, hunden, öppna två julklappar och sedan hade barnen en massa. 
Så vad är då ett typiskt nya zeeländskt julbord? Jag hade inte väntat mig ett julbord såsom vi har i Sverige, en buffé praktiskt taget, men konceptet var väldigt likt. Av det de berättat innan var det mest att vi skulle grilla. Mer än så visste jag inte. Jag antog att det skulle vara mycket kött, de är helt galna köttätare I detta land... Och så var det! Maten bestod av olika typer av grillat kött i marinad, sallader och vårrullar (inte traditionellt, men farfar har en vietnamesisk flickvän som lagat). Om vårt svenska julbord gav mig en känsla av midsommar vet jag inte vad jag kan säga om detta. På juldagen gick vi till och med regnet, som så ofta inträffar över midsommar. 
På bordet hade vi även crackers. Dessa tog två personer och höll i varsin ände, drog isär och så fick den ena en liten gåva. Detta gjorde vi några gånger. I dessa fanns även jukskämt som vi turades om att läsa upp under måltiden. 
Efterrätt blev det också! Pavlova. Alla i landet äter Pavlova på juldagen så hyllorna med grädde är helt tomma! Det gäller att va ute i god tid. 
 
Sällskapsspel är ju ett måste! Så vi körde lite fia med knuff, med schackpjäser, på kvällen. 
 
Det var definitivt en annorlunda jul än vad jag är van vid! Vi skämtade lite om vilken jul som var bäst... Och ja, det är nog svårt att säga. Men jag måste nog säga att en bra jul hemma i Sverige (med snö) är riktigt svårslagen!