andreanz.blogg.se

A Very Kiwi Christmas
Juldagen var det dags för min värdfamilj att kavla upp ärmarna för att göra i ordning sitt julbord! Vi kunde då njuta av att inte ha några uppgifter. Istället fick vi se Molly, hunden, öppna två julklappar och sedan hade barnen en massa. 
Så vad är då ett typiskt nya zeeländskt julbord? Jag hade inte väntat mig ett julbord såsom vi har i Sverige, en buffé praktiskt taget, men konceptet var väldigt likt. Av det de berättat innan var det mest att vi skulle grilla. Mer än så visste jag inte. Jag antog att det skulle vara mycket kött, de är helt galna köttätare I detta land... Och så var det! Maten bestod av olika typer av grillat kött i marinad, sallader och vårrullar (inte traditionellt, men farfar har en vietnamesisk flickvän som lagat). Om vårt svenska julbord gav mig en känsla av midsommar vet jag inte vad jag kan säga om detta. På juldagen gick vi till och med regnet, som så ofta inträffar över midsommar. 
På bordet hade vi även crackers. Dessa tog två personer och höll i varsin ände, drog isär och så fick den ena en liten gåva. Detta gjorde vi några gånger. I dessa fanns även jukskämt som vi turades om att läsa upp under måltiden. 
Efterrätt blev det också! Pavlova. Alla i landet äter Pavlova på juldagen så hyllorna med grädde är helt tomma! Det gäller att va ute i god tid. 
 
Sällskapsspel är ju ett måste! Så vi körde lite fia med knuff, med schackpjäser, på kvällen. 
 
Det var definitivt en annorlunda jul än vad jag är van vid! Vi skämtade lite om vilken jul som var bäst... Och ja, det är nog svårt att säga. Men jag måste nog säga att en bra jul hemma i Sverige (med snö) är riktigt svårslagen!  
Svensk jul i Nya Zeeland
Julafton! 
 
Dagen började med en massa matlagning. Vi hade en hel del som skulle lagas till. Mamma hade lyckats få med sig mycket grejer, såsom sill och annat som man inte kan köpa här. Janssons, sill, lax, potatis, köttbullar, korv... Ja, ni vet.
Självklart får vi inte glömma risgrynsgröten. Det blev lunch. Klockan tre satte vi oss ner för att kolla Kalle Ankas Jul - eller ja, klipp som vi lagt i en lista. Detta blev intressant då klippen inte alltid var som de vi är vana att se, så när Kalle började skjuta mot den sjungande fågeln I ett av de första klippen kändes det lite smått jobbigt. Jag hade nämligen pratat en del om hur alla sitter ner och kollar på programmet, särskilt barnen... När vi sedan fick svenska klipp mitt i allt blev det också lite pinsamt, vi försökte översätta under tiden. Ett av klippen hade engelska undertexter som inte alls matchade vad som sades. Det fick alla vuxna att vika sig av skratt! 
Middagen blev såklart det traditionella julbordet som vi kämpat för att laga till. 
Här har vi då var buffé! Innan vi högg in berättade jag lite om vad det var vi hade framför oss, vad som gick ihop med vad och liknande. 
Det gick hem hos dem, ja... Allt utom kaviar då. 
Mamma och Christoffer fick en varsin påse full av nya zeeländska godsaker av min värdfamilj! Massvis med godis, snacks och mat. 
Var det en annorlunda jul? Absolut! Men det var väldigt mysigt och kul att få visa familjen hur vi firar jul o Sverige. Och ja, numera har vi ju knappt nån snö hemma heller så jag antar att det var helt ok ändå... Även om det kändes mer som midsommar med en julgran haha. 
En dag i Wellington
Dagen före julafton tog vi oss in till stan för att kika runt i huvudstaden. Vi tog tåget in, kollade ut över vattnet när vi närmade oss stan och njöt av utsikten. 
 
Väl framme gick vi längs med vattnet och det tog bara någon minut innan vi såg en massa olika djur i vattnet. En sjöstjärna, bläckfisk, rockor...
Vi tog ett varv på marknaden, gick längs de stora gatorna och tog oss en stor milkshake på Mama Brown. Mums! 
De kom även över till huset de skulle vakta! Vi kikade film och kollade även in ett hus längre ner på gatan... Julstämning på gång! 
Men helt sant att det var runt denna tid som jag hade någon julkänsla alls. Med tanke på bakningen av lussebullar blev det lite mer som jul, men det var ändå väldigt knas med tanke på att vi spenderade morgonen på stranden...