andreanz.blogg.se

Rotorua: Tamaki Maori Village
En av de mest spännande grejerna på schemat var vår kväll i en maorisk by. Vi skulle få veta en massa spännande, uppleva en Haka och äta mat tillagad under jorden. 
 
Det hela började med en hälsningsceremoni där hövdingen i byn tillsammans med sin stam bjöd in oss till sitt hem. En dans och hälsningar med våra utsedda hövdingar (en för varje buss med besökare). Under denna ceremoni var vi tvungna att stå helt stilla och fick inte prata eller le.
Efter denna ceremoni var vi officiellt välkomna in i byn. Där fick vi gå runt till olika små hus där vi fick höra om en viss del av deras kultur och i vissa fall testa på en dans eller liknande. Vi poserade i en av deras mest välkända poser, framförde en dans och spelade ett utmanande spel. 
 
Posen finns med i en Haka, Maorifolkets krigsdans, framförd för att skrämma sin fiende. Den används även idag av landets rugbylag! 
Dansen några lyckliga blev utvalda för utföra var från början ett sätt för krigare att stärka sina handleder. I en säck hade man en sten, fastknuten i ett rep som snurrade runt, runt. Numera är det en dans som utförs främst av kvinnorna i stammen. 
Ett sätt för krigarna att förbättra sitt lyssnande, snabbhet och smidighet var via en lek, som även denna fick testas på av några i gruppen. Det går ut på att alla har en pinne i handen och följer en ledares kommando åt höger eller vänster. Pinnen ska stanna kvar i marken och man måste ta sig åt rätt håll och fånga nästa pinne. Annars förlorar man. 
När vi gått runt hela byn och testat på en massa nytt var det dags för en show. Sång, dans och en Haka.
Till sist var det middag! En stor buffé av mat som var tillagad under marken, så som det traditionellt lagas. Riktigt gott var det. 
 
Återigen, en lyckad tripp!